Συστατικά RSS Feed

Η «συνταγή» ενός καλλυντικού προϊόντος ονομάζεται φόρμουλα.  Η κάθε φόρμουλα περιέχει μία σειρά από συστατικά, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το τελικό προϊόν.  Σε όλα τα κοσμετολογικά σκευάσματα υπάρχουν δύο κατηγορίες συστατικών.  Τα ενεργά συστατικά και τα ανενεργά.

Τα ενεργά συστατικά είναι αυτά τα οποία αποδίδουν στο καλλυντικό την κύρια δράση του.  Επιδρούν θετικά στην επιδερμίδα.  Ενώ τα ανενεργά συστατικά ή αλλιώς «έκδοχα», είναι οι βοηθητικές ουσίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την δράση του καλλυντικού, είναι όμως κυρίως υπεύθυνες για τη σταθερότητα, την υφή και  την τελική εικόνα του προϊόντος.  Δε μπορεί ένα καλλυντικό να υπάρξει και να είναι σταθερό, χωρίς τη χρήση των έκδοχων.  Έκδοχα είναι τα συντηρητικά, οι γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα συστατικά.

Κάποια από τα έκδοχα είναι υπεύθυνα για ερεθισμούς ή αλλεργίες ή ακόμη και πιο επικίνδυνες καταστάσεις.  Τέτοια συστατικά είναι τα λευκαντικά, τα συντηρητικά, τα κερατολυτικά, κάποιες χρωστικές, αιθέρια έλαια και αντισηπτικά.   Το δέρμα αναπτύσσει κάποιους αμυντικούς μηχανισμούς απέναντί τους, οι οποίοι καταλήγουν να εμπόδίζουν τη διείσδυση του καλλυντικού και να το κάνουν αναποτελεσματικό.  Γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια το κοινό έχει στραφεί στα καλλυντικά τα οποία δεν περιέχουν κάποια από αυτά τα έκδοχα, στρέφονται δηλαδή προς τα φυσικά, φυτικά ή βιολογικά καλλυντικά ή σε φόρμουλες που δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ερεθιστικά συστατικά.

πηγη beautyview

To GEL στα νύχια σου!

To GEL στα νύχια σου!

vasilis 15/09/2014 3
Κάθε φορά κοιτάζεις τα νύχια σου και σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες αυτά τα λαμπερά, μακριά με τρελά σχέδια νύχια! Το μόνο που σε χωρίζει από αυτά είναι μία...
Δείτε περισσότερα
Επέκταση του νυχιού στο σπίτι - τι θα χρειαστείτε

Επέκταση του νυχιού στο σπίτι - τι θα χρειαστείτε

vasilis 15/09/2014 3
Το τέλειο μανικιούρ είναι ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα και έμφαση στο στυλ. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, γνωρίζουν την κατάσταση κατά την οποία ...
Δείτε περισσότερα